Voedingsadvies & Lymfedrainage
Paarden

Wat doet het lymfesysteem?

Net zoals bij de mens heeft een paard  een uitgebreid bloedvatenstelsel. Minder bekend is dat het lymfevatenstelsel ook overal in het paard aanwezig is. Het lymfevatenstelsel is net zo uitgebreid vertakt als het bloedvatenstelsel. De grote lymfevaten lopen praktisch parallel aan de grote bloedvaten. Het lymfevatensysteem is verspreid over het gehele lichaam, zowel in de diepte bij de organen, als aan de oppervlakte direct bij de huid. Het lymfesysteem van een paard bestaat uit ongeveer 8000 lymfeknopen verspreid door het hele paardenlichaam. (mensen hebben tussen de 400-600 lymfeknopen).

Al het weefsel in een lichaam wordt regelmatig vernieuwd. Dat betekent dat het oude weefsel afgebroken wordt en afgevoerd dient te worden. Daar waar het bloedvatenstelsel o.a. zorgt voor de aanvoer van bouwstoffen, vitaminen en mineralen, zorgt het lymfevatenstelsel o.a. voor de afvoer van afvalstoffen. Op deze manier kunnen de bouwstoffen op de juiste plek komen.
Overtollig vocht uit de weefsels wordt opgenomen door de lymfevaten. Het opnemen van vocht door het lymfesysteem en het actieve transport van het lymfevocht, wordt geactiveerd door o.a. de beweging van spieren en het hoefmechanisme. Voldoende rustige beweging gedurende een etmaal, is een voorwaarde voor een effectief lymfesysteem.

Omdat MLD een rechtstreekse werking heeft op het parasympatische zenuwstelsel kun je het ondersteunend inzetten bij alle situaties waarbij een paard moet herstellen. Denk hierbij aan blessures, wonden, operaties, bij een ziekte of trauma. Maar ook na inspanning. Na een intensieve training is een MLD behandeling een prachtige ondersteuning voor het afvoeren van de schadelijke stoffen die zijn vrijgekomen. Het is een preventieve behandeling voor bijv. spierbevangenheid en het vermindert spierpijn (stijve en stugge spieren) omdat het vrijgekomen lactaat afgevoerd wordt.

Het lymfesysteem werkt nauw samen met het afweersysteem. Bovendien voert het ook daadwerkelijk ziektekiemen af waardoor MLD ook een duidelijk effect heeft op het immuunsysteem. De algehele weerstand gaat omhoog. 

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram